СУЧАСНІ ПОГЛЯДИ НА ПРОБЛЕМУ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ ХВОРИХ З НЕВРОЗАМИ - Ногас, А.О.; Подоляка, П.С.; Гуцман, С.В.; Трифонюк, Л.Ю. (Rehabilitation and Recreation, 2021)
У статті узагальнені літературні відомості щодо поширеності захворювання на невроз, розглянуто сучасний стан проблеми фізичної терапії хворих за наявності неврозу. Аналізувалися основні причини, клінічна симптоматика, методи лікування та застосування засобів фізичної терапії хворих на невроз з метою визначення спрямованості реабілітаційного процесу та його ефективності впливу при даній патології. Встановлено, що при призначенні засобів фізичної терапії необхідно враховувати форму захворювання, загальний стан хворого, основну симптоматику й різну адаптацію хворих до фізичного навантаження. Лікування повинне бути комплексним і індивідуально орієнтованим. За даними різних авторів доцільно застосовувати комплексну терапію, зокрема: індивідуальну або групову психотерапію; відпочинок; вилучення із середовища, що спровокувало захворювання; медикаменти; лікувальну фізичну культуру; масаж, фізіотерапію та релаксацію. Встановлено, що комплексне застосування засобів фізичної терапії підвищує ефективність лікування хворих за наявності неврозу на усіх етапах реабілітації, раціонально обмежує медикаментозну терапію та попереджує ускладнення.