(untitled) (Rehabilitation and Recreation, 2024)
Мета – визначити особливості соматометричних показників юних баскетболістів з різними типами постави. Експериментальні дослідження проводилися на кафедри теорії і методики фізичного виховання Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в період з вересня 2022 по серпень 2023 рр. До експерименту було залучено 66 баскетболістів віком 9–10 років дитячо-юнацької спортивної школи м. Івано-Франківська, попередньо одержавши згоду їхніх батьків на аналіз даних з медичних карток. Дослідження проведені з дотриманням вимог Гельсінської декларації Всесвітньої медичної асоціації «Етичні принципи медичних досліджень за участю людини як об’єкта дослідження». Методи дослідження: теоретичні методи – для вивчення й обґрунтування засадничих положень дослідження, окреслення його проблемного поля; емпіричні методи: педагогічне спостереження як метод емпіричного рівня досліджень – для ознайомлення із процесом організації навчально-тренувальних занять; педагогічний експеримент; статистичні методи. Результати. Передбачений пропонованим дослідженням констатувальний експеримент був спроєктований для визначення типу постави у юних баскетболістів у віковому діапазоні 9–10 років. Аналіз даних з медичних карток баскетболістів виявив наявність порушень постави у окремих із них. Встановлено, що серед 9-річних дітей 18,18% (n = 12) осіб мали нормальну поставу, сутулу спину та сколіотичну поставу, серед баскетболістів 10 років 15,15% (n = 10) осіб відповідно виявляли нормальний тип постави, сутулу спину або сколіотичну поставу. Висновки. Більшість дітей 9 та 10 років мають зріст, який перевищує середню норму для свого віку, і загалом нормальну вагу. Щодо окружності грудної клітини юних спортсменів, вона загалом відповідає загальним нормам. Проте спостерігаються індивідуальні варіації, особливо серед 9-річних дітей, які потребують підвищеної уваги та корекцій для досягнення нормативних значень. Тип постави не є визначальним чинником для фізичного розвитку баскетболістів, оскільки діти з будь-яким типом постави мали схожі соматометричні характеристики, а невеликі варіації радше зумовлені індивідуальними особливостями фізичного розвитку. Між дітьми 9 і 10 років виявлено значні відмінності, які свідчать про вищий зріст, більшу вагу та більшу окружність грудної клітини спортсменів більш старшої групи. Результати вимірювання соматометричних показників, отримані у цих групах, аналізувалися у такі способи, як: а) оцінка рівня вираженості кожного показника шляхом порівняння з даними про норми відповідно до віку; б) порівняння даних у групах юних баскетболістів з різними типами постави всередині певної вікової категорії; в) визначення відмінностей між спортсменами різного віку з однаковим типом постави.