СТАН ПРОСВІТНИЦЬКОЇ ОСВІТИ ДЛЯ ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ, А ТАКОЖ ХАРЧУВАННЯ ТА ЦИВІЛІЗАЦІЙНІ ХВОРОБИ В ПОЛЬЩІ (Rehabilitation and Recreation, 2020)
Роль просвітницької освіти полягає у спонуканні людей до здорового харчування та впливанні на них таким чином, щоби впроваджувати правильні звички, спрямовані на здоровий спосіб життя. Сфера навчання включає передачу знань про принципи раціонального харчування, формування навичок складання меню, приготування страв, зберігання харчових продуктів та здорового жування. Необхідно набути відповідних навичок, завдяки яким людина не тільки знає (знає правила правильного харчування), але й вміє виконувати конкретні заходи (складати меню, готувати збалансоване харчування) і може піклуватися про своє тіло. Завдяки навчанню з питань харчування розвиваються навички споживачів, включаючи придбання звички читати інформацію на етикетках товарів. Просвітницьку освіту слід розглядати як довгострокову "інвестицію" у здоров'я суспільства. Навчання харчуванню повинно бути багаторівневим, починаючи від сім’ї, закінчуючи дитячим садочком, школою за участю дітей та вчителів, і повинно стосуватися медичного персоналу, тобто лікарів, медсестер, дієтологів, психологів, а також представників засобів масової інформації. Ось чому освіта в галузі охорони здоров’я та харчування стає викликом для науки та практики. Робота є гносеологічною та описовою. Розширює знання діяльності, присутніх на рівні вирішення проблем у Польщі. Поточний стан, показаний у роботі, підлягав аналітичній перевірці з отриманими результатами. Це дозволяє проводити порівняльний розвиток системи освіти та наук про здоров'я з іншими країнами. Це дослідження є відповіддю на виклики дослідження та аналізом сучасного стану з висновками, представленими в кінці. Робота розширює знання в галузі проблем, визначаючи, якою вона є, і завдяки власному аналізу вказує, якою вона може і повинна бути, щоб ефекти були більшими, а суспільство здоровішим.
Keywords: просвітницька освіта; здорове харчування; соціальне здоров'я