СТАВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ І ЗАРУБІЖНИХ УЧЕНИХ ДО ФЕНОМЕНУ «НЕСКІНЧЕННОГО ТОНУ», ЯКИЙ З’ЯВЛЯЄТЬСЯ ПІСЛЯ ФІЗИЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ У ДІТЕЙ, ПІДЛІТКІВ І ЮНИХ СПОРТСМЕНІВ (Rehabilitation and Recreation, 2025)
Дослідження має на меті узагальнити результати досліджень українських та закордонних учених феномену «нескінченного тону», що спостерігається після фізичного навантаження у дітей, підлітків та молодих спортсменів. Матеріал і методи. У дослідженні взяли участь 285 спортсменів-підлітків: 174 футболісти (спортсмени 2–3 класу), 65 плавців (спортсмени 2–3 класу), 29 плавчинь (спортсменки 1–3 класу) та 17 гандболістів (спортсмени 2 класу). Артеріальний тиск вимірювали за методом Короткова за допомогою анероїдного сфігмоманометра. Фізичну працездатність оцінювали на велоергометрі шляхом вимірювання частоти серцевих скорочень та артеріального тиску у стані спокою після двох фізичних навантажень та протягом 5-ї хвилини відновлення. Результати. Феномен «нескінченного тону» був виявлений у 166 (58,2%) спортсменів після другого фізичного навантаження. Вік обстежених осіб суттєво не відрізнявся в різних групах, за винятком чоловіків-плавців, у яких особи із «нескінченним тоном» були достовірно старші, ніж особи без цього феномену. «Нескінченний тон» був найбільш поширеним серед плавців (49,2%), наступними за ними були плавчині (41,4%), футболісти (39,7%) та гандболісти (35,3%). Визначені показники PWC170/кг не мали суттєвих відмінностей між спортсменами з «нескінченним тоном» та без нього. Загалом, рівень фізичної працездатності обстежених осіб залишався високим, незважаючи на наявність «нескінченного тону». Висновки. Феномен «нескінченного тону» спостерігався у 35,3–49,2% спортсменів, які займалися футболом, плаванням та гандболом після тесту PWC170 і не залежав від виду спорту. Показники відносної фізичної працездатності у спортсменів із «нескінченним тоном» не відрізнялися від показників у спортсменів, які його не мали, що виключає вплив на появу «нескінченного тону» фізичного перенапруження. Закордонні дослідники наголошують на методі вимірювання діастолічного тиску та його зв’язку з гіпертонічною хворобою, тоді як українські дослідники оцінюють цей стан як незадовільний і рекомендують тренування у спеціальних медичних групах.
Keywords: артеріальний тиск, фази тонів Короткова, феномен «нескінченного тону», фізична працездатність, юні спортсмени